Viikonloppuna Yhdysvaltojen Kalifornian Montereyssa järjestetyssä RM Sotheby’s -kauppakamarin autohuutokaupassa tehtailtiin taas ennätysmäisiä tuloksia, kun miljoonien arvoiset klassikkoautot vaihtoivat omistajaa. Tapahtuman tähtenä tuikki vuosimallin -56 Aston Martin DBR1 -kilpa-auto, jonka peräti 22,55 miljoonan dollarin (eli noin 19,21 miljoonaan euron) vasarahinta on korkein brittivalmisteisesta autosta koskaan maksettu summa.

50-luvun puolivälissä puhtaasti kilparadoille rakennetun DBR1:n sanotaan yleisesti olevan Aston Martinin historian tärkein yksittäinen malli. Nyt myyty vihreä yksilö on yksi ainoastaan viidestä rakennetusta DBR1:stä ja sillä ovat ajaneet kilpaa mm. Stirling Mossin, Jack Brabhamin ja Carroll Shelbyn kaltaiset legendaariset kuljettajat. DBR1:n maineikkaan kilpahistorian merkittävin saavutus on vuoden 1959 Le Mansin 24 tunnin ajon voitto ja nyt ennätykselliseen hintaan myydyn yksilön tunnetuin ykkössija on samaisen vuoden  Nürburgringin 1000 kilometrin ajosta.

Ennätyshintaisen DBR1-yksilön konetilasta löytyy 3-litrainen ja 300 hevosvoimaa tuottava suora kutosmoottori.

Brittiautojen edellinen myyntihintaennätys oli samaa ikäluokkaa edustavan Jaguar D-Type -kilpa-auton hallussaan pitämä 21,78 miljoonaa dollaria.

Lähde: Carscoops ja RM Sotheby’s