Myöhemmin nimensä kaikille Audin käyttämille nelivetojärjestelmille antanut Quattro on yksi ikonisimmista 80-luvun urheiluautoista. Myös Ur-Quattrona tunnettun mallin historia limittyy vahvasti yhteen 80-luvun puolivälin rallimaailman ja sitä hallinneiden hirviömäisten B-ryhmäläisten kanssa. Mm. kausien -83 ja -84 kuljettajien maailmanmestaruudet poikinut Audin ralliohjelma perustui täysin mullistavan nelivetoisen Quattron ympärille ja synnytti FIA:n säännösten sanelemana myös 164 myydyn kappaleen erän katulaillista Audi Sport Quattro -luokittelumallia.

Tämän kuun lopulla RM Sotheby’s:n autohuutokaupassa vasaran alle laitettava valkoinen Sport Quattro -yksilö edustaa vuosimallia -85 ja se on täydellisesti dokumentoidun historiansa aikana kerännyt mittariinsa hieman reilut 90 000 kilometriä. Ensimmäisen kahden käyttövuotensa aikana auto käväisi takaisin tehtaalla operaatiossa, jossa sen halkeamille herkkä alkuperäinen alumiinista valmistettu moottorilohko vaihdettiin kestävämpään valurautaiseen versioon.

Alkuvuosiensa jälkeen Sport Quattroa on huollettu säntillisesti ja vuonna 2010 auton moottori koki perusteellisemman kunnostuksen saksalaisen MTM Meyerin toimesta. Remontin yhteydessä MTM mittasi auton 2,1-litraisesta viisisylinterisestä turbomoottorista 348 hevosvoiman tehon ja 348 newtonmetrin vääntömomentin. Tämä on yli 40 hevosvoimaa enemmän kuin Audi ilmoitti Sport Quattron uutena tuottavan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana autolla on ajettu alle 10 000 kilometriä ja vuodesta 2012 se on pääasiallisesti seisonut varastossa. Tämän katulaillisen ralliauton huutohinnan odotetaan asettuvan välille 300 000 – 350 000 euroa.

Lähde: RM Sotheby’s