Fordin viimeiset Australiassa valmistetut autot ovat rullanneet ulos tuotantolinjalta tänään. Viimeinen Broadmeadowsin tehtaalla Melbournessa valmistunut auto oli kuusisylinterinen takavetoinen Falcon XR6 ja se tullaan taltioimaan Ford Australian museon kokoelmiin.

Ford aloitti autonvalmistuksen Australian Geelongissa vuonna 1925, eli 91 vuotta sitten. Hieman myöhemmin tehtaita avattiin myös Sydneyhin, Brisbaneen, Adelaideen ja Fremantleen. Broadmeadowsin tuotantolaitos avattiin vuonna 1959 ja siellä on valmistettu tähän päivään mennessä 4 356 628 autoa. Ford Falconia, joka oli aikanaan Australian suosituin automalli, valmistettiin vuodesta 1960 lähtien kaikkiaan noin 3,5 miljoonaa kappaletta.

last-australian-ford-071016

Tehtaan lopettamisen myötä 600 työntekijää joutuu työttömäksi. ”Tänään on tunteikas päivä koko Ford Australian tiimille”, toteaa paikallisten toimintojen johtaja Graeme Whickman. ”Joudumme sanomaan hyvästit loistaville kollegoille, jotka ovat tehneet paljon Fordin hyväksi Australiassa”, Whickman jatkaa. Ford jatkaa tuotekehitystoimintojaan Broadmeadowsissa ja Geelongissa myös tulevaisuudessa ja sen palvelukseen jää edelleen noin 2000 työntekijää.

Fordin ohella myös General Motors ja Toyota ilmoittivat vuonna 2013 lopettavansa autojen valmistuksen Australiassa ja sen seurauksena kaikkiaan 6600 työntekijää jää työttömäksi. Syynä tähän ovat korkeat tuotantokustannukset, vientimarkkinoiden etäisyys sekä kasvanut kilpailu. GM ja Toyota lopettavat oman valmistuksensa ensi vuoden aikana.

Lähteet: Ford Australia, AP, Carscoops