Tesla on joutunut viime viikkoina pienoiseen myrskyn silmään autopilottitoimintonsa luotettavuuden suhteen. Yrityksen toimitusjohtaja Elon Muskin usko autojensa puoliautonomiseen toimintaan on kuitenkin järkkymätön, eikä ominaisuutta olla poistamassa käytöstä.

Wall Street Journalin haastattelussa Musk toteaa, että Teslalla ei ole aikomusta kytkeä autopilottia pois käytöstä Model S- ja Model X -malleista, vaikka se olisi helposti mahdollista etäyhteyden avulla. Musk uskoo vahvasti siihen, että autopilotti pelastaa ihmishenkiä. Teslalla (autopilotti käytössä) kuolemaan johtanut onnettomuus tapahtui 130 miljoonan ajomailin jälkeen, kun keskimäärin kaikilla autoilla lukema on USA:ssa noin 92,6 miljoonaa mailia.

elon-musk-norway-280416

Lisäksi Musk muistuttaa, että autopilotti on edelleen beeta-vaiheessa ja asiasta muistutetaan käyttäjää selvästi useaan otteeseen. Muskin mukaan Teslalla on kuitenkin tarkoituksena valistaa käyttäjiä entistä tarkemmin järjestelmän toimintaan. Suunnitelmissa on mm. selittävä blogikirjoitus, jossa korostetaan autopilotin toimintaperiaatetta ja mitä kuljettajalta vaaditaan sen käyttöönoton jälkeen. ”Monet ihmiset eivät edes ymmärrä mikä se on ja miten se kytketään päälle”, Musk toteaa.

Kysymykset autopilottitekniikan kypsyydestä heräsivät muutama viikko sitten, kun Floridalaisen Joshua Brownin kuolemaan johtanut onnettomuus tuli julki. Brown törmäsi Tesla Model S:llään tietä ylittäneen rekan perävaunuun autopilotin ollessa päällä. Yhdysvaltain tieturvallisuusviranomainen NHTSA tutkii onnettomuutta, mutta ei ainakaan toistaiseksi syytä Teslaa mistään. Se on kuitenkin pyytänyt Teslalta lisäselvityksiä kolariin liittyen. Floridan onnettomuuden lisäksi julkisuuteen on tullut myös kaksi muuta Tesla-kolaria, jotka eivät kuitenkaan ole vaatineet henkilövahinkoja.

Lähde: Wall Street Journal