Ensimmäinen Teslan autopilottijärjestelmää käyttänyt kuljettaja on menehtynyt viime viikolla Floridassa tapahtuneessa onnettomuudessa. 40-vuotiaan Joshua Brownin Tesla Model S törmäsi puoliperävaunun alustarakenteisiin maantienopeudella aiheuttaen kuljettajan kuoleman.

Yhdysvaltain maanteiden turvallisuusvirasto NHTSA:n (National Highway Transportation Safety Administration) kerrotaan ottaneen onnettomuuden alustavan tutkinnan alle. NHTSA korosti, että tutkimus ei perustu siihen lähtökohtaan, että autossa olisi ollut jokin vika tai puute. Tarkoituksensa ei siis ole syyttää onnettomuudesta Teslaa tai autopilottia.

tesla-autopilot-1-020516

Teslan blogissaan julkaiseman suruvalittelun yhteydessä yritys mainitsee, että kyseessä on ensimmäinen kuolemaan johtanut onnettomuus yli 130 miljoonan autopilotilla ajetun mailin jälkeen. Muiden ajoneuvojen keskuudessa yhtä kuolemaan johtavaa onnettomuutta kohden ajetaan Yhdysvalloissa 94 miljoonaa mailia.

Brownin Teslan katon kerrottiin repeytyneen irti peräkärryn alustarakenteisiin ja auto jatkoi matkaansa vielä pitkälle törmäyskohdan jälkeen. Auton hylystä oli löydetty DVD-soitin ja Poliisin sekä joidenkin silminnäkijähavaintojen mukaan se olisi ollut päällä vielä kolarin jälkeen. Toisten havaintojen mukaan soitin ei ollut päällä kolarin jälkeen. Rekan kuljettajan mukaan Brown katseli soittimesta elokuvaa kesken ajon.

Brown oli Teslan autopilottijärjestelmän vakaa kannattaja, Tesla-harrastajayhteisön jäsen ja hän julkaisi sen toiminnasta useita videoita YouTubeen. Kyseisten videoiden joukossa oli noin kuukausi sitten julkaistu pätkä, jossa autopilotti pelastaa Brownin potentiaaliselta kolarilta.

Lähteet: Reuters, Road & Track