Maailman legendaarisimpiin autokilpailuihin lukeutuva Le Mansin 24 tunnin ajo on järjestetty vuodesta 1923 asti, lukuun ottamatta vuosia 1936 ja 1940-1948, ja se on vanhin yhä aktiivinen kestävyyskilpailu. Tämän vuoden järjestyksessään 84. Le Mansin 24 tunnin ajo järjestetään ensi viikonloppuna ja sen kunniaksi lontoolainen markkinointifirma Big Group on julkaissut mielenkiintoisen infograafin, jossa on visualisoituna kaikki Le Mans -voittajat vuodesta 1923 nykypäivään.

Kookkaasta kuvasta (alhaalla, avautuu klikkaamalla isoksi) hahmottaa hienosti, kuinka kilpa-autojen muotoilu on muuttunut vuosien varrella. Hieman tarkemmalla tutkimisella voi myös huomata eri autovalmistajien valtakaudet menneillä vuosikymmenillä. Esimerkiksi 50-luvulla Jaguarin D-typellä oli voitokas aikakausi ja 60-luvulla Ferrari piti valtikkaa vahvasti itsellään, kunnes Ford ryöväsi sen voittamalla GT40:llä neljästi peräkkäin. 80-luvulla Porsche oli ykkönen, kun taasen 90-luvulla voittajakaarti oli sekalaisempaa.

Tämän vuosituhannen puolella kilpailu on ollut vahvasti VAG-konsernin heiniä, sillä vuosituhannen vaihteen jälkeen Audilla on voitettu 13 kertaa, Bentleyllä kerran ja Porschella kerran. Välissä ainoastaan Peugeot onnistui nappaamaan voiton vuonna 2009.

LeMansin 24 tunnin ajot järjestetään Circuit de la Sarthen radalla Ranskassa ja kilpailun tavoitteena on ajaa mahdollisimman pitkä matka. Rata on noin 13,6 km pitkä ja osa siitä koostuu yleisistä teistä. Kolmen kuljettajan tiimit kiertävät vuorokauden aikana rataa jopa lähes 400 kertaa ja yli 5000 km matkan. Tiimit on jaettu nykyään prototyyppiluokkiin (LMP) sekä sarjatuotantoautoihin perustuviin GT-luokkiin.

LeMans24h-infograafi-150616

Lähde: Big Group