Lancia Delta HF -mallit merkitsivät italialaisvalmistajalle sen viimeisiä suuruuden aikoja. Nelivetoiseen Delta HF:n perustuneet A-ryhmän ralliautot dominoitavat WRC-sarjaa 80-ja 90-lukujen taitteessa, voittaen yhteensä peräti 46 osakilpailua ja kuusi perättäistä valmistajien maailmanmestaruutta.
Suomalaisille tunnetuiksi Deltat tulivat rallipoluilta erityisesti ralliässä Juha Kankkusen ohjastamina. Sittemmin viiksensä kadottanut Kankkunen juhlisti Deltan ratissa kuljettajien maailmanmestaruutta vuosina -87 ja -91.

Lancia Delta HF Integralen 16-venttiilinen versio näki päivänvalonsa vuonna 1989 ja sen kuluttajaversio liikahti 200-hevosvoimaisen nelisylinterisen turbomoottorinsa vauhdittamana nollasta sataan ripeästi 5,5 sekunnissa.

Centro Storico Fiat -nimisen maailmanlaajuisen Fiat ja Lancia harrastajien yhteisön YouTube-kanavalta löytyy suuri määrä italoautoista kiinnostuneille suunnattuja videopätkiä, ja niin myös tämä vuonna -89 julkaistu minidokumentti Lancia Delta HF Integrale 16V:stä. Ajan henkeen sopivalla musiikkiraidalla varustettu luminen retropätkä on mielenkiintoinen aikamatka reilun neljännesvuosisadan taakse ja huikeista moottoriurheiluperinteistään tunnetun valmistajan kulta-aikaan.

Lähde: YouTube/Centro Storico Fiat

This site uses XenWord.