Tee-se-itse-miehille ja naisille tuttu ja pelätty appelsiinipinta on usein viimeinen niitti autotallimaalailun herkkään arkeen. Ongelmahan on ihan selätettävissä jälkeenpäinkin jos appelsiinipinta on syntynyt lakkauksen aikana, eikä esimerkiksi pohjamaalauksessa. Pohja- ja hiontamaalista appelsiini on syytä hioa pois jo ennen pintavärin vetoa, mutta viimeistelyvaiheessa tullut appelsiini on hävitettävissä lakkapinnan täysin kuivuttua parin viikon jälkeen. Paras tapa välttyä lakkavirheiltä on oikeissa olosuhteissa ja aineilla maalailu, mutta ainahan se ei ole mahdollista ja pintavirhe syntyy esimerkiksi liian alhaisen lämpötilan tai ruiskun väärien asetusten takia.

850_90

Appelsiinipintaa on yritetty korjata ohentamalla 2K-lakkaa liiaksi viimeiseen vetoon ja pinnasta on tullut paitsi appelsiinikuvioinen, niin myös kiilto on kadonnut. Kysymyksessä on polyuretaanista valmistettu BMW 850i:n keulapala, joka on uudelleen maalattu vanhan maalin lohkeamisen ja kiveniskujen takia. Erityisesti kaikista näkyvimmälle alueelle keulapalan päälle on tehtävä jotain, niinpä pesuvati auton viereen ja huolellisen liuotinpesun jälkeen poistetaan mahdolliset keulamerkit ja tarvittaessa teipataan rajattavat alueet.

850_91

Ensimmäisessä vaiheessa tonnisella vesihiomapaperilla pyyhitään pintaa pitkin liikkein hyvin kevyesti painaen. Jos lakkapinta on kovin ohut ja korjattavassa pinnassa on paljon kulmia ja muotoja, niin puhkihiomisen riski on suuri. Erityisesti jos lakkaus ei ole itsetehty ja pinnan paksuudesta ei ole tietoa tai edes siitä onko appelsiini pinnassa vai alla olevissa kerroksissa, niin hiontaa kannattaa kokeilla näkymättömissä olevaan kohtaan. Karkea hionta on projektin nopein ja helpoiten pilattavissa oleva vaihe, joten tarkkuutta ei voi ylikorostaa. Tarkoitus on saada appelsiinikuvio pois pinnasta joko kokonaan tai hyvin lähelle, mutta ei yhtään syvemmälle. Puhtaus on erittäin tärkeää, joten tuulisella kuivalla kelillä hionnan pihalla voi unohtaa ilmassa leijuvan hiekkapölyn takia.

850_92

Hionnan jälkeen appelsiinipinnan kuvio on vielä helposti nähtävissä. Muutamat vanhat kiveniskut paistavat maalipinnan läpi, mutta niitä ei ole tarkoitus poistaa. Appelsiinin hionta on aika työläs operaatio käsipelissä, joten varsinkin ensikertalaisen kannattaa aloittaa hyvin pienestä alueesta ja tehdä se kerralla valmiiksi. Hiomalla on mahdollista tehdä nopeasti useamman päivän kiillotteluprojekti ja sellaiset tahtovat usein jäädä kesken tai väsyksissä ja tympääntyneenä tehdään ratkaisevia virheitä. Tässä projektissa kaikki työvaiheet tehdään käsin, koska puskurin materiaali ei johda lämpöä ja sähkökoneet saattavat lämmittää pintaa liiaksi ja haukata kiinni tai maali kuplia. Lisäksi kulmista lähtee sähkökoneilla helposti liikaa materiaalia pois ja pohjamaali alkaa paistamaan läpi.

850_93

 

850_94

Useimmista automaalikaupoista saa käteviä  vaahtomuovihiomalaikkoja, joilla viimeistelyhionnan voi tehdä käsin. Vesissä hiotaan ensin 2000 -karkeudella ja lopuksi 3000:lla. Pinta tasoittuu hionnan aikana ja heikosti leikkaavilla laikoilla voidaan myös käyttää enempi voimaa, jolloin myös appelsiinikuvion muoto tasoittuu pohjaa myöten. Korjattava pinta on hyvä välillä pestä ja kuivata, jotta mahdolliset hiomattomat kohdat ja lisähiontatarpeen näkee paremmin. Aika-ajoin kannattaa myös huuhtoa hiomalaikat vedessä.

850_95

3000:lla hiomalaikalla saadaan aikaiseksi tasainen mattapinta, jossa ei tulisi näkyä mitään naarmuja ja muita epäpuhtauksien aiheuttamia kuvioita. Jos naarmuja on tullut, niin niitä ei missään tapauksessa kannata lähteä hiomaan lisää, sillä usein siinä kohtaa hiomapaperi painuu vähän turhan syvälle ja maalipinta menee puhki. Hartaasti ja varovaisesti tehdyn pohjan viimeistely aloitetaan karkealla hiomatahnalla. Kaapista löytyi vanha legendaarinen purkki Fareclan G3-tahnaa, mutta mikä tahansa muukin merkki käy kunhan hioma-aine on riittävän karkeaa. Takki ja hattu on syytä riisua, sillä nyt alkaa projektin hikisin vaihe. Tahnaa laitetaan reilu tippa esimerkiksi vanhan pyyhkeen reunaan ja aletaan hinkkaamaan pyörivin tai pitkittäisin liikkein kohteen muodosta riippuen.

850_96

Joitakin hikipisaroita myöhemmin kohde on kauttaaltaan himmeän kiiltävä ja appelsiinipinnan muistoja ei pitäisi näkyä missään kohtaan. Tässä vaiheessa voidaan siirtyä muutamaa pykälää hionompaan hiontatahnaan. Fareclan G10 tekee käsin hiottaessa hyvinkin peilimäisen pinnan lopputuloksena, joten otetaan pyyhkeen toinen puoli käyttöön ja jatketaan hikistä nysväämistä kunnes pinta näyttää valmiilta. Usein hionta-aineet jättävät pintaan täyttävän rasvaisen kerroksen, joten lopputulos paljastuu parin pesun jälkeen huomattavasti huonommaksi kuin tehdessä. Eli tehokas välipesu liuottimella tai IPA-pohjaisella pesuaineella kiillottelun aikana paljastaa lisätyön tarpeen paremmin kuin pelkkä puhtaaksi pyyhkiminen.

850_97

Kyllä, kyllä, kiiltävältä näyttää. Puskurin yläosan kiillotteluun on kulunut aikaa noin tunnin verran ja lopputulos ei ole vielä täydellinen. Pinta on kuitenkin jo kiiltävä ja saa odottaa kesällä tulevaa hellävaraista koneellista kiillotusta.

850_59

This site uses XenWord.